De eerste keer

Bij vrouwen worden seksueel verlangen en seksuele opwinding veroorzaakt door verschillende factoren. Tot die factoren behoren emoties, tederheid en aandacht voor de ervaring als geheel, inclusief voorspel. Mannen moeten leren om deel te nemen aan dit proces, dat is gericht op wederzijdse bevrediging. Dat geldt met name voor ‘de eerste keer’, wat een van de belangrijkste ervaringen uit het leven van een man is. Aangezien dit een taboeonderwerp is, weten mensen vrijwel nooit wat ze van de eerste keer kunnen verwachten. Maar voor een wederzijds bevredigende relatie is het essentieel om vertrouwd te raken met emoties en seksueel voorspel.

Het kan voorkomen dat wanneer het langverwachte moment van de eerste keer eindelijk daar is, de verwachtingen zo hooggespannen zijn dat het het daardoor toch tegenvalt. Niet alleen mannen maken zich bezorgd om de eerste keer. Ook de vrouw wordt op de proef gesteld en is bang dat het pijn zal doen, dat ze er niet van zal kunnen genieten of niet aan de verwachtingen zal voldoen. De man heeft van zijn kant dezelfde onzekerheid: zal hij zijn partner kunnen bevredigen? Het is bekend dat onzekerheid over de prestaties in bed ingrijpende gevolgen kan hebben voor de erectie van de man en/of zijn beheersing van zijn ejaculatie, met een voortijdige ejaculatie als resultaat.

De behoefte om aan zichzelf en zijn partner te bewijzen dat hij een goede minnaar is, verstoort daarbij zijn vermogen om ongehinderd van de seks te genieten. Veel mensen richten zich vrijwel uitsluitend op de penetratie en het orgasme (met name dat van zichzelf), waardoor ze de ander volledig vergeten en uit het oog verliezen. Wat seks betreft variëren de verlangens met betrekking tot tijdsduur sterk per persoon, net als alle andere voorkeuren en behoeften. Er is ervaring voor nodig om elkaar te vinden wat deze dingen betreft. Maar ook de eerste keer is het mogelijk om die aansluiting te vinden, op voorwaarde dat er geen dominante positie wordt ingenomen en er oog is voor de gevoelens, behoeften en signalen van de ander.

Bij de man valt het orgasme samen met de ejaculatie, terwijl bij het orgasme van de vrouw de wanden van de vagina herhaaldelijk samentrekken. Om penetratie mogelijk te maken moeten de geslachtsorganen van zowel de man als de vrouw voldoende worden geprikkeld. Voor een gemakkelijke penetratie moet de vagina vochtig en ruim zijn, terwijl de penis hard moet zijn en blijven. Het voorspel is een manier om voldoende opgewonden te raken en elkaars lichaam te verkennen, waardoor het seksuele genot toeneemt. Erogene zones verschillen sterk van persoon tot persoon, dus hoe meer de partners elkaar durven te helpen, hoe beter ze in staat zijn om elkaar genot te bezorgen. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om bekend te raken met het eigen lichaam én dat van de partner. Zonder schroom.

Bronvermelding
  1. Carpenter LM. Gender & Society 2002;16(3):345-365.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.