Relationele gevolgen PE

De gevolgen van PE voor vrouwen. Seksuele gezondheid en bevrediging zijn van groot belang voor iemands welzijn en kwaliteit van leven alsmede de relatie met zijn of haar partner. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is “een bevredigend, veilig en plezierig seksleven” een belangrijk aspect van het menselijk bestaan.

Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen, ook al krijgen zij een orgasme tijdens de seks, hun seksleven niet bevredigend vinden. En aanhoudende ontevredenheid kan leiden tot een vermindering van seksuele begeerte, een gebrek aan opwinding en het onvermogen om een orgasme te krijgen, waardoor de ‘virtuoze cirkel’ van de seksualiteit verandert in een vicieuze cirkel. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van ontevredenheid als de partner van een vrouw last heeft van een seksuele stoornis, zoals een ejaculatiestoornis, met name PE.

Als de partner van een vrouw een man met PE is, levert dat voor de vrouw grote seksuele problemen op. Alle aspecten van seks (zoals begeerte, opwinding en het orgasme) worden aanzienlijk belemmerd, met minder tevredenheid, meer leed en meer interpersoonlijke problemen als resultaat.

De gevolgen van PE voor stellen. Zowel voor mannen met PE als voor hun partners leidt het gebrek aan controle tot ontevredenheid, het gevoel dat er iets aan de relatie ontbreekt en een gebrek aan intimiteit. Met andere woorden, PE kan een relatie ernstig verstoren en tot misverstanden en moeilijkheden leiden. PE leidt bij stellen vaak tot frustratie, beschuldigingen en vermijdingsgedrag, maar kan net zo goed leiden tot boosheid, schaamte en rancune. Daarnaast kunnen beide partijen als er geen openhartig gesprek plaatsvindt het idee krijgen dat zij tekortschieten, wat gevolgen kan hebben voor hun seksuele welzijn en zelfs de stabiliteit van de relatie. PE is dan ook een probleem dat stellen samen moeten proberen op te lossen. Een openhartig gesprek is een goede manier om de saamhorigheid te versterken en is een van de meest effectieve manieren om een oplossing te vinden.

Soms proberen mannen hun PE zelf te behandelen, maar doen zij dit op een manier die de PE juist verergert. Zo leidt concentreren op iets anders om de ejaculatie uit te stellen tot een vermindering van de intimiteit tussen partners. Daarnaast kan een onderbreking van de prikkel, bijvoorbeeld met de ‘stop-start’-techniek, de seksuele bevrediging van de vrouw in de weg staan. Gebruik van alcohol en drugs om PE te bestrijden moet worden vermeden, niet alleen omdat het niet werkt, maar ook omdat er andere klinische risico’s aan kleven.

De rol van leeftijd en uitspraken van vrouwen. Zijn de perceptie en beleving van PE afhankelijk van de leeftijd van de vrouw? Nee, daar is geen bewijs voor.

Uit de klinische praktijk, inclusief gesprekken met vrouwen, lijkt het volgende naar voren te komen:

  • Naïeve jonge partners accepteren het soms, in ieder geval voor enige tijd, zeker als een tweede of derde erectie en ejaculatie alsnog tot bevrediging leiden. Als er geen sprake is van dit compensatiemechanisme, zullen vrouwen in de meeste gevallen snel ontevreden, gefrustreerd en zelfs boos worden, met een afname van de begeerte als resultaat.
  • In liefdevolle relaties tussen partners van elke leeftijd brengen vrouwen dit onderwerp meestal niet ter sprake, om te voorkomen dat zij hun partner vernederen. Zij zullen de relatie soms – bewust of onbewust – meer gaan richten op emotionele intimiteit, gezamenlijke doelen in het leven, de zorg voor kinderen of interessante hobby’s. Dit kan op lange termijn goed werken, op voorwaarde dat de vrouw geen sterke seksuele driften, of zelf een seksuele stoornis heeft, en het probleem van de partner betekent dat ze haar eigen seksuele beperkingen, tekortkomingen of problemen kan ontlopen. In andere gevallen is de vrouw proactiever en probeert zij het probleem op te lossen. Afhankelijk van de houding van de man leidt het voor het eerst ter sprake brengen en onder ogen zien van het probleem tot een oplossing of tot een chronische klacht.
  • Ervaren vrouwen van elke leeftijd die van seks genieten, accepteren een partner met PE niet langdurig, tenzij de relatie hen andere voordelen biedt (liefde, maatschappelijk aanzien, een carrière, geld, een onderkomen, bescherming, kinderen, enzovoort). In dat geval houden ze de relatie in stand, maar zullen ze in sommige gevallen hun seksuele bevrediging elders zoeken door nieuwe manieren te verkennen met hun partner of zelfs met iemand anders.
  • Postmenopauzale vrouwen die geen hormoonvervangingstherapie ondergaan en last hebben van een gebrek aan seksuele begeerte (dit geldt voor 48% van alle postmenopauzale vrouwen), weinig opwinding en vaginale droogheid, beschouwen levenslange PE soms als een uitkomst, omdat de ‘echtelijke plicht’ van gemeenschap voor het slapengaan minder zwaar wordt. In geval van verworven PE bij een man die zijn ejaculaties daarvoor goed onder controle had kan een vrouw heel anders reageren. In een liefdevolle relatie is verworven PE meestal een bron van zorgen voor de vrouw, die haar partner daarom zal vragen om medische hulp in te roepen.
Bronvermelding
  1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp.165-196
  3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  4. Patrick DL, Althof SE, Pryor JL, et al. J Sex Med 2005;2(3):358-367.
  5. Giuliano F, Patrick DL, Porst H, et al. Eur Urol 2008;53(5):1048-1057.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.