Het seksuele proces

Als gevolg van de seksuele revolutie is onze blik op seksualiteit ingrijpend veranderd: zowel mannen als vrouwen staan onder druk om te ‘presteren’ Daarvóór richtten veel mannen zich puur op de penetratie, die zij als het voornaamste doel beschouwden, terwijl de meeste vrouwen verlangden naar fysieke tederheid en nieuwe manieren wilden verkennen om uiting te geven aan seksualiteit en fysieke intimiteit.

De laatste jaren hebben sommige seksuologen erop gewezen dat we bezig zijn een nieuwe vorm van expressie te ontwikkelen. Vrouwen laten mannen weten wat ze in fysiek opzicht willen, terwijl mannen steeds opener met hun partners over seks praten in plaats van de hele tijd ‘het voortouw te nemen’, waarbij zij open staan voor de erotiek van een nieuwe, wederkerige invulling van seksueel contact.

Voor het welzijn en de harmonie van een relatie is het essentieel dat een vrouw uiting kan geven aan haar seksuele behoeften en gevoelens. Het is tijd dat vrouwen het woord nemen en met hun partners praten.

Voor zowel mannen als vrouwen kan seksualiteit worden beschouwd als een ‘virtuoze cirkel’ bestaande uit begeerte, opwinding, orgasme en bevrediging.

Diagram: De virtuoze cirkel van de seksualiteit

  • Begeerte: seksuele begeerte wordt veroorzaakt door diverse interne en externe factoren die leiden tot behoefte aan seks. Dit is een dynamisch fenomeen dat bij vrouwen wordt beïnvloed door hun lichamelijke en geestelijke toestand, de menstruatiecyclus, zwangerschap etc.
  • Opwinding: hoe intenser de lichamelijke en geestelijke opwinding, hoe groter de kans op een intens en bevredigend orgasme.
  • Orgasme: wordt beschouwd als het hoogtepunt van de seksuele responscyclus; de intensiteit van het orgasme is afhankelijk van de mate van zowel geestelijke als fysieke opwinding en wordt versterkt als er tussen de partners een prikkelende erotische intimiteit bestaat.
  • Bevrediging: een subjectieve, persoonlijke beoordeling van de geslachtsdaad.

De intensiteit van het verlangen en de opwinding, de kwaliteit van het liefdesspel, de mate van emotionele betrokkenheid, de saamhorigheid en zelfs de context waarin de gemeenschap plaatsvindt zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de mate van bevrediging die een man en een vrouw aan de geslachtsdaad ontlenen.

Bronvermelding
  1. Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp.165-196.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.