Het genot van de vrouw

Het orgasme van de vrouw, met name het vaginale orgasme, speelt mogelijk een rol in de evolutie. Dat zou verklaren waarom dit zo ongrijpbaar is: het heeft de functie om de vrouw onderscheid te kunnen laten maken (op onbewust niveau, uiteraard) tussen goede en slechte partners. Dat verklaart waarom orgasmes vaker optreden als een vrouw zich ontspannen voelt en een attente sekspartner heeft met wie ze de harmonieuze emotionele band heeft die ideaal is voor duurzame relaties.

Maar er is nog een invalshoek: mogelijk is het orgasme een van de manieren waarop het lichaam van de vrouw, zonder dat de vrouw zich dat realiseert, de vader van haart kinderen selecteert. Tijdens het orgasme wordt de vagina 30% kleiner. De samentrekking van de baarmoeder tijdens het orgasme leveren mogelijk een bijdrage aan de bevruchting, doordat meer zaadcellen zich langs de eileiders omhoog bewegen, terwijl het orgasme zelf invloed heeft op de snelheid waarmee de zaadcellen zich voortbewegen. Het lichaam stelt daarom de waarschijnlijkheid van een orgasme af op de ‘geschiktheid’ van de huidige partner of de omstandigheden van dat moment. Met andere woorden: hoewel het vrouwelijk orgasme op het eerste gezicht onvoorspelbaar lijkt, is hier misschien sprake van een specifieke strategie voor de voortplanting waarvan zelfs de vrouw zelf zich niet bewust is.

En dan is er nog een derde mogelijkheid, namelijk dat het orgasme iets is wat vrouwen nog altijd moeten ‘veroveren’. De hierboven beschreven voordelen maken het misschien wel gemakkelijker om een orgasme te bereiken, maar mogelijk is de evolutionaire route naar totale controle over het orgasme (het voorrecht van de man) nog steeds niet geheel afgelegd. Anders gezegd biedt het evolutionaire voordelen dat vrouwen een orgasme kunnen krijgen, maar is dat nog niet geheel tot wasdom gekomen. Misschien leidt onze evolutionaire ontwikkeling uiteindelijk wel naar een vrouwelijk orgasme dat gemakkelijker te bereiken is, aangezien het genot van de geslachtsdaad stellen bijeen houdt.

Maar hoe lang moet seks duren om genot op te leveren voor de vrouw? Hoewel voor een man (zonder PE) twee minuten al genoeg kan zijn, krijgt een vrouw pas een orgasme na gemiddeld 10 tot 20 minuten seks. Daarom is het zo belangrijk dat de man zich richt op de geslachtsdaad als geheel, inclusief voorspel, en niet alleen op het bereiken van een orgasme. Daarvoor zal hij zijn opwinding zolang onder controle moeten houden dat de vrouw lang genoeg tijd genot heeft beleefd. Volgens een in de VS en Canada uitgevoerd onderzoek duurt een bevredigende geslachtsdaad 3 tot 13 minuten. Maar in een relatie draait het om de kwaliteit van de seks, niet om de snelheid.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.