Masturbatie

Te snel masturberen kan leiden tot PE en/of ervoor zorgen dat een man langer kan vrijen

Masturberen voor de gemeenschap is weliswaar enigszins effectief op korte termijn, maar kunnen de PE uiteindelijk juist versterken in plaats van verhelpen, omdat de man de seksuele gewaarwordingen waarover hij controle moet leren uitoefenen hierbij bewust negeert of afzwakt. Daarnaast kan een slechte masturbatietechniek (een ‘race naar het hoogtepunt’) het aanleren van beheersing van de ejaculatie in de weg staan.

Masturberen vóór de gemeenschap is een typisch voorbeeld van gedragstherapie als zelfhulp, waarvan veel jongere mannen gebruikmaken. Deze methode zou in theorie moeten werken, omdat de man als hij vóór de gemeenschap masturbeert wat meer beheersing van zijn ejaculatie zou kunnen uitoefenen, de tekens van verhoogde seksuele opwinding leert herkennen en ervaart hoe hij zijn seksuele opwinding beneden de drempelwaarde voor de ejaculatiereflex kan houden. Bovendien is de penis minder gevoelig na het masturberen, wat leidt tot een langer uitstel van de ejaculatie na de herstelperiode.

Uit gecontroleerd onderzoek is echter gebleken dat gedragstherapie als zelfhulp niet werkt. Bovendien lijkt uit klinische ervaring naar voren te komen dat elke verbetering die deze techniek teweegbrengt meestal maar korte tijd standhoudt.

Bronvermelding
  1. Corona G, Ricca V, Boddi V et al. J Sex Med 2010;7(1 Pt 1):182-191.
  2. Rowland DL, Strassberg DS, de Gouveia Brazao CA, Slob AK.J Psychosom Res 2000;48(1):69-77.
  3. Corty EW.J Sex Med 2008;5(11):2694-2702.
  4. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
  5. EAU Guidelines 2012.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.