De rol van de partner

“Ik moet mijn mond houden, omdat hij het gevoel heeft dat hij tekortschiet.” (Revicki V., 2008)

De manier waarop een vrouw met de PE van haar partner omgaat, verandert in de loop van de tijd. In eerste instantie zullen veel vrouwen het probleem niet benoemen uit angst de man te kwetsen en/of zijn gevoel van ontoereikendheid te versterken. Dat kan leiden tot een ‘stiltecomplot’, waarbij geen van de partners het probleem wil bespreken. Als de vrouw het probleem later misschien ter sprake brengt, is het mogelijk dat de man het probleem ontkent of niet bereid is om de PE te bespreken, wat kan leiden tot frustratie, boosheid en minachting jegens de man. Als er niets aan de situatie wordt gedaan, kan dat leiden tot steeds meer irritatie, interpersoonlijke moeilijkheden en een steeds grotere emotionele breuk. De man ergert zich aan het gezeur en de vrouw ergert zich aan zijn onverschilligheid.

Alleen een arts kan vaststellen of er sprake is van PE en indien nodig een goede behandeling voorschrijven. Omdat het al lastig is om over deze seksuele stoornis te praten, neemt slechts 9% van de mannen met PE daadwerkelijk contact op met een arts.

Als de vrouw onder de PE lijdt, kan zij ook een bijdrage leveren aan een oplossing. De vrouw speelt zelfs een essentiële rol en kan de bewustwording met betrekking tot de aandoening bij de man stimuleren, waarna samen naar een oplossing kan worden gezocht. Vaak is het aan de vrouw te danken wanneer een man naar de dokter gaat, wat de enige manier is om het probleem correct te diagnosticeren, de oorzaak vast te stellen en indien nodig een effectieve behandeling voor te schrijven. Het is essentieel dat elke man met PE zich over zijn gêne heen zet, en zich realiseert dat zijn arts begrip voor hem zal hebben en advies kan geven.

Er zijn middelen waarmee mannen met PE en hun partner een objectievere beoordeling kunnen maken, bijvoorbeeld de diagnostische test voor PE, die als startpunt kan dienen tijdens het gesprek met de arts. NB: de diagnostische test voor PE kan niet dienen als vervanging van een diagnose door een arts. Meer informatie en de diagnostische test voor PE

Hoewel sommige mannen hun aandoening proberen te verhullen, is uit onderzoek gebleken dat stellen die open en eerlijk over seksuele stoornissen bij de man communiceren, de grootste kans hebben om het probleem effectief op te lossen. Mannen die hun partner bij het probleem betrekken komen vaak tot de ontdekking dat deze even veel waarde hecht aan seksuele intimiteit en tot steun wil zijn. Dat maakt het voor een stel gemakkelijker om het probleem samen aan te pakken.

Vrouwen kunnen het gesprek met hun partner rustig beginnen door hem bewust te maken van het probleem. Zij spelen daarbij een essentiële rol door steun te bieden aan hun partner, die moet inzien dat het probleem kan worden opgelost door samen naar een arts te gaan.

Tip: het is belangrijk dat het stel inziet dat de liefde bedrijven meer is dan een kwestie van tijdsduur. De tijdsduur is natuurlijk belangrijk, maar op zich geen garantie voor een bevredigende seksuele ervaring. Door hun grenzen te verkennen en samen hun erotische vaardigheid te vergroten kan een stel de overgang vergemakkelijken van een minimalistisch, op tijdsduur gericht ‘prestatieperspectief’ naar een gevarieerder, uitgebreider en bevredigender seksueel repertoire. De perfecte therapeutische benadering voor PE is dan ook een combinatie van verandering van levensstijl, psychoseksueel advies aan het stel (ook de vrouwelijke partner heeft mogelijk behoefte aan steun voor haar eigen problemen en zorgen) en de juiste geneesmiddelen, indien geïndiceerd.

Bronvermelding
  1. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
  2. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3) 816-824.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.