Seksuele hulpmiddelen

Iemands seksuele gezondheid wordt bepaald door een complex geheel aan maatschappelijke, relationele, psychologische en zelfs medische aspecten. Onder begeleiding van een arts of sekstherapeut kunnen zelfs seksspeeltjes van nut zijn om het welzijn en de seksuele harmonie tussen partners te bevorderen. Uit een onderzoek onder 12.000 mannen en vrouwen in 27 landen bleek dat iets meer dan de helft van hen ontevreden was met hun seksleven. De mannen zouden graag een betere erectie krijgen en de vrouwen zouden vaker een orgasme willen krijgen tijdens de gemeenschap. Hoe is daar verbetering in aan te brengen? Naast een behandeling met geneesmiddelen of hulp van een psycholoog kan volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken ook het gebruik van seksspeeltjes de seksuele chemie verbeteren, op voorwaarde dat deze worden gebruikt om de partner te helpen en niet om deze te vervangen.

Uit onderzoek op internet onder 2.000 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 60 bleek dat 52,5% ten minste één keer een vibrator had gebruikt. Maar wat zijn de mogelijke voordelen van het gebruik van seksspeeltjes? Om te beginnen leren mensen hun eigen lichaam en seksuele voorkeuren beter kennen, zodat genot makkelijker te bereiken is. Het zelfvertrouwen neemt toe en de gemeenschap met de partner verloopt beter. Met name vrouwen die tijdens de seks worden geplaagd door angst of onzekerheid kunnen met een vibrator vaak een vaginaal orgasme krijgen.

Ook accessoires voor de man, die zijn bedoeld om de erectie te vergemakkelijken en te verbeteren (zoals penispompen, cockrings, vochtinbrengende crèmes en/of glijmiddelen) worden weleens gebruikt om seksuele stoornissen te behandelen. Ook in de context van een relatie kan een man profiteren van het gebruik van een vibrator. Bij een enquête onder 1.000 mannen tussen de 18 en 60 bleek dat iets minder dan de helft (44,8%) weleens een vibrator had gebruikt. Deze mannen besteedden meer aandacht aan de gezondheid van hun geslachtsorganen, met sterkere erecties en orgasmes en meer seksuele begeerte als resultaat.

Bronvermelding
  1. Mulhall J, King R, Glina S, and Hvidsten K. J Sex Med 2008;5:788–795.
  2. Jannini EA, Limoncin E, Ciocca G et al. J Sex Med 2012;9:2994-3001.

PE-Test

TEST

> START

Vraag uw arts om meer informatie.